fbpx

SuperLeague: Τα εισιτήρια του πρωταθλήματος 2018-2019

Πόσα εισιτήρια “κόβει” κάθε ομάδα στην φετινή Superleague; Συμβαδίζει η αγωνιστική επιτυχία των ομάδων με αυξημένη προσέλευση στα γήπεδα; Σε τι ποσοστό γεμίζει το γήπεδο κάθε ομάδας;
Τα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει η παρούσα ανάλυση, η οποία στηρίχθηκε στα επίσημα στοιχεία έτσι όπως είναι δημοσιευμένα στον διαδικτυακό ιστότοπο της Superleague. Για την ευκολότερη και γρηγορότερη ανάγνωση των αριθμητικών στοιχείων της ανάλυσης έχουν δημιουργηθεί τρία διαδραστικά γραφήματα. Για να δείτε την κατάταξη των ομάδων στις ανάλογες κατηγορίες (συνολικό αριθμό εισιτηρίων, μέσο όρο και μέσο όρο σε σχέση με τη χωρητικότητα γηπέδου) απλά επιλέξετε την κατηγορία που θέλετε να εξετάσετε από το φίλτρο Sort by που βρίσκεται στο πάνω δεξιά μέρος του γραφήματος.
Μετά το πέρας της 23ης αγωνιστικής, πρώτος τόσο σε συνολικό αριθμό εισιτηρίων όσο και στον μέσο όρο αυτών βρίσκεται ο Ολυμπιακός με 244.639 και 20.387 αντίστοιχα. Στην δεύτερη θέση και με μια διαφορά περίπου 30.000 συνολικών εισιτηρίων βρίσκεται ο Π.Α.Ο.Κ.. Σε ότι αφορά τον μέσο όρο, ο Π.Α.Ο.Κ. βρίσκεται 2.761 εισιτήρια πίσω από τον Ολυμπιακό με τον ίδιο αριθμό εντός έδρας αγώνων να έχουν λάβει χώρα και για τις δυο ομάδες (12). Αυτές είναι και οι μόνες δύο ομάδες που έχουν “κόψει” πάνω από 200.000 εισιτήρια.
Ακολουθεί ένα γκρουπ ομάδων που έχει “κόψει” λίγο παραπάνω ή κοντά στα 100.000 εισιτήρια. Αυτές είναι οι Α.Ε.Κ., ο ΑΡΗΣ και ο Παναθηναϊκός. Οι μέσοι όροι των τριών αυτών ομάδων είναι σχετικά κοντά μεταξύ τους (10.312, 9.316 και 8.076 εισιτήρια αντίστοιχα). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Α.Ε.Κ. έδωσε δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών (εκείνους με ΑΡΗ και Ατρόμητο).
Στο τελευταίο γκρουπ ομάδων ξεχωρίζει ο Ο.Φ.Η. με 42.487 εισιτήρια, ο οποίος είναι η πρώτη ομάδα σε συνολικό αριθμό εισιτηρίων που δεν εδρεύει στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Ακολουθούν οι ΠΑΣ Γιάννινα και ΑΕΛ στη δεύτερη και τρίτη θέση αυτού του ιδιότυπου τρίτου γκρουπ με τον Αστέρα Τρίπολης, τον Παναιτωλικό και τον Πανιώνιο να κλείνουν τον κύκλο των ομάδων που έχουν πουλήσει παραπάνω από 20.000 εισιτήρια.
Ένα εντυπωσιακό και άκρος ενδιαφέρων στατιστικό που απορρέει από την ανάλυση είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει παραπάνω αριθμό συνολικών εισιτηρίων από όλες τις ομάδες που βρίσκονται σε αυτό το τρίτο γκρουπ ( 244.639 έναντι 237.593). Δηλαδή μία ομάδα έχει “κόψει” μέχρι στιγμής παραπάνω εισιτήρια από ότι έντεκα ομάδες του πρωταθλήματος μαζί! 

Ποιο γήπεδο γεμίζει πιο συχνά;

Και σε αυτή την κατηγορία ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς τα εισιτήρια που “κόβει” κατά μέσο όρο γεμίζουν την έδρα της ομάδας του Πειραιά κατά 63%. Ο Π.Α.Ο.Κ. βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 61%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΑΡΗΣ με 50% ακόμα και αν βρίσκεται στην τέταρτη θέση τόσο συνολικών εισιτηρίων όσο και του μέσου όρου αυτών. Ο Ο.Φ.Η. συγκεντρώνει 2% λιγότερο από την ομάδα του ΑΡΗ κλείνοντας έτσι το γκρουπ των ομάδων που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να γεμίζουν παραπάνω από το μισό (σχεδόν) γηπέδου τους.
Παναθηναϊκός και Α.Ε.Κ. παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά κυρίως λόγω της μεγάλης χωρητικότητας του σταδίου που χρησιμοποιούν σαν έδρα (15% και 12% αντίστοιχα).
Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο Ατρόμητος παρότι βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας γεμίζει το γήπεδό του κατά μόλις 9,5% ενώ συγχρόνως βρίσκεται στην τελευταία θέση τόσο των συνολικών εισιτηρίων όσο και του μέσου όρου αυτών! 

Παίζει ρόλο η αγωνιστική επιτυχία για τους θεατές;

Εξετάζοντας τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει η κάθε ομάδα εντός έδρας σε συσχέτιση με τους μέσους όρους μπορούμε να εξετάσουμε το κατά πόσο η αγωνιστική επιτυχία επηρεάζει άμεσα την προσέλευση στους αγώνες των ομάδων.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι αγωνιστική επιτυχία δεν σημαίνει αυτόματα και περισσότερα εισιτήρια. Παραδείγματος χάρη ο Π.Α.Ο.Κ. έχει συγκεντρώσει 34 βαθμούς εντός έδρας παρόλα αυτά βρίσκεται μόλις 52 μονάδες παρακάτω από τον ΑΡΗ που έχει συγκεντρώσει μόλις 20 βαθμούς εντός έδρας. Παρομοίως, ενώ ο Ολυμπιακός έχει μόλις 2 βαθμούς παραπάνω από την Α.Ε.Κ. προηγείται της Α.Ε.Κ. κατά 302 μονάδες ενώ ο Ατρόμητος που έχει ίδιους βαθμούς με τον Παναθηναϊκό βρίσκεται 298 μονάδες πίσω από την ομάδα της Αθήνας.

Παρόλο που για την πληρέστερη απεικόνιση της πραγματικής εμπορικότητας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας πρέπει να ληφθούν υπόψιν περισσότεροι και πολυπλοκότεροι παράγοντες, μπορούμε να πούμε ότι τα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν ένα μικρό δείγμα αυτής.
Στο παρακάτω, αρκετά πολύπλοκο οπτικά είναι η αλήθεια γράφημα, μπορείτε να δείτε τα εισιτήρια της κάθε ομάδας ανά αγωνιστική ημέρα μαζί με τους μέσους όρους.  Έτσι δύνασθε να αξιολογήσετε σε ποιες αγωνιστικές ημέρες οι ομάδες πούλησαν παραπάνω εισιτήρια από τον μέσο όρο και με ποιους αντιπάλους.
Εσείς τι επιπρόσθετες αναλύσεις θα θέλατε να δείτε; Περιμένουμε τις γνώμες σας στα σχόλια!

Μετά το πέρας του πρωταθλήματος θα ακολουθήσει μια επιπρόσθετη ανάλυση έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου της Superleague (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2019).

About Dimitris Christodoulou

Marketing Analytics Manager at IRONMAN and Founder of Sportman.gr

Check Also

Aξιολόγηση της συμπεριφοράς φιλάθλων ομάδων Superleaque & Football Leaque

Στα πλαίσια ερευνητικής εργασίας του Πανεπιστήμιο Πατρών, γίνεται μία προσπάθεια αξιολόγησης της συμπεριφοράς (πίστης, αφοσίωσης …