fbpx

Έσοδα ρεκόρ για τις ομάδες της Bundesliga!

Άνοδο 12,9% παρουσίασαν τα έσοδα των 18 ομάδων της Bundesliga για τη σεζόν 2013-14! Τα έσοδά τους διαμορφώθηκαν στα 2,45 δισ. Ευρώ (επίδοση που αποτελεί νέο ρεκόρ) με τους 13 από τους 18 συλλόγους να ανακοινώνουν κέρδη (πέρυσι ήταν 12 στις 18)! Τα έσοδα της δεύτερης κατηγορίας διαμορφώθηκαν στα 458 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας επίσης άνοδο 9,2%Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν την αύξηση του τζίρου των ομάδων της για δέκατη συνεχή σεζόν! 

bundesliga report 2015_facts6
Οι πηγές των εσόδων

Το γερμανικό ποδόσφαιρο διανύει μία πολύ καλή περίοδο σε αγωνιστικό επίπεδο και την ιστορικά καλύτερη σε οικονομικό-εμπορικό επίπεδο.

Η σωστή διαχείριση από τους Γερμανούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες, φαίνεται κυρίως από το γεγονός πως τα έξοδά για τους μισθούς του έμψυχου δυναμικού (παίκτες και προπονητές) αποτελούν κατά μέσο όρο μόλις το 36,8% των συνολικών εξόδων. Ο συγκεκριμένος μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη φτάνει το 65% των συνολικών εξόδων, γι’ αυτό και σε πολλές χώρες οι ομάδες έχουν χρέη.

bundesliga report 2015_facts4
Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα εκτοξεύουν τις ομάδες της Bundesliga

Όλη αυτή η οικονομική άνθηση, δεν επηρεάζει μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα όλη την οικονομία της Γερμανίας. Την περασμένη σεζόν, οι επαγγελματικές ομάδες πλήρωσαν για φόρους το ποσό των 875 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υπολογιστεί πως το ποσό που έχει καταθέσει στο κράτος για φόρους είναι σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ!

bundesliga report 2015_facts5
Γεμάτα γήπεδα = ελκυστικό προϊόν

Επιπροσθέτως, 48.830 άνθρωποι απασχολήθηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα από ποδοσφαιρικούς συλλόγους  (ποσοστό κατά 8% υψηλότερο σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν), αριθμός που μοιάζει πραγματικά τεράστιος.

bundesliga report 2015_facts2
2,45!

«Τα τελευταία χρόνια, το γερμανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο  έχει εκμεταλλευτεί τα γερά οικονομικά του θεμέλια για να επιτύχει εξαιρετικά αγωνιστικά αποτελέσματα», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ποδοσφαιρικής Λίγκας, Christian Seifert. «Κοιτώντας στο μέλλον, οι προοπτικές μοιάζουν αισιόδοξες με την οικονομική ανάπτυξη της Bundesliga να συνεχίζει αμείωτη».

bundesliga report 2015_facts3
A well balanced revenue stream indeed…

Τα έσοδα από τις χορηγίες φανέλας

Ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων κάθε ποδοσφαιρικής ομάδας είναι τα χρήματα που καρπώνονται από τους χορηγούς, με σημαντικότερη χορηγία αυτή της αγωνιστικής φανέλας.

Η γερμανική εφημερίδα BILD παρουσίασε τα έσοδα κάθε ομάδας από την χορηγία φανέλας για τη σεζόν που διανύουμε. Στην κορυφή βρίσκεται η Bayern Munich, με έσοδα 30 εκατ. ευρώ από την τηλεπικοινωνιακή Deutsche Telekom. Τα ίδια χρήματα λαμβάνει και η VfL Wolfsburg-Fußball, αν και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Ο μεγάλος χορηγός, η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, είναι την ίδια ώρα και ιδιοκτήτης του συλλόγου. Σε 3η και 4η θέση ακολουθούν Dortmund και Σάλκε με Evonik και Gazprom αντίστοιχα.

bundesliga report 2015_facts1
Τα rankings του Top 5

Κατεβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

About Dimitris Christodoulou

Marketing Analytics Manager at IRONMAN and Founder of Sportman.gr

Check Also

Racecheck; Ένα Ελληνικό startup για την αξιολογήση αθλημάτων αντοχής

Τον περασμένο μήνα είχα την χαρά να συναντήσω τον Αλέξανδρο Τάντη, CEO και co-founder της Racecheck στα γραφεία τους στο Λονδίνο. Μαζί …