fbpx

Racecheck; Ένα Ελληνικό startup για την αξιολογήση αθλημάτων αντοχής


Τον περασμένο μήνα είχα την χαρά να συναντήσω τον Αλέξανδρο Τάντη, CEO και co-founder της Racecheck στα γραφεία τους στο Λονδίνο. Μαζί του ήταν και δύο από τα μέλη της ομάδας της Racecheck, o  Ιωάννης Μάλαμας (Ηead developer) και Λάζαρος Ρέπας (Εvent directory manager) , οι οποίοι αν και έχουν τη βάση τους στη Θεσσαλονίκη, βρισκόντουσαν στο Λονδίνο για το καθιερωμένο δίμηνο ραντεβού τους.

Η συνάντηση έλαβε χώρα Σάββατο πρωί, και μετά από ένα γρήγορο καφέ στα μοντέρνα γραφεια της WeWork στα οποία στεγάζεται η commercial καρδιά της Racecheck, ξεκινήσαμε μια συζήτηση, παρά συνέντευξη για την Racecheck καθώς και για την εν γένει βιομηχανία των αθλημάτων αντοχής (endurance sports).

Αλέξανδρε, τι είναι το Racecheck, πώς προήλθε η ιδέα και ποια προβλήματα λύνει;

Η Racecheck γεννήθηκε ως ιδέα το 2012 όταν ακόμα εργαζόμουν σε μια επενδυτική τράπεζα στην Ιαπωνία.

Τότε  και μετά από τη συμμετοχή μου σε σε έναν αγώνα τριάθλου, από τον οποίο έμεινα απογοητευμένος, έψαξα να βρω αν υπάρχει μια online κοινότητα στην οποία θα μπορούσα να μοιραστώ την εμπειρία μου για τον αγώνα.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, δε βρήκα κάποια τέτοια πλατφόρμα και έτσι μαζί με την αδερφή μου Κατερίνα, ξεκινήσαμε την Racecheck. Στην αρχή το ξεκινήσαμε ως part time, σαν χόμπι παράλλημα με τις full time δουλειές μας. Βρήκαμε κάποιους developers, μας χτίσαν την πλατφόρμα και επίσημα ξεκινήσαμε το 2013.

Ο Αλέξανδρος Τάντη, μαζί με την αδερφή του Κατερίνα, ιδρυτές της Racecheck

Το 2016 προχωρήσαμε σε αναβάθμιση της πλατφόρμας και τότε ήταν που είδαμε και αυξημένη απήχηση για την Racecheck. Εκείνη την χρονική περίοδο ήμουν και ΄γω σε ένα σταυροδρόμι, δεν ένιωθα την απασχόληση μου στα τραπεζικά να με «γεμίζει», οπότε το 2017 πήραμε την απόφαση να ασχολουθούμε με την πλατφόρμα full time.

Τον Αύγουστο του 2018 προχωρήσαμε στον πρώτο στάδιο της χρηματοδότησης μέσω ενός Ελληνικού VC (Metavallon VC),  στο οποίο συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής IRONMAN,  Chris McCormack, ο οποίος είναι και μέλος του board της Racecheck.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον της Racecheck;

Έχουμε μεγάλα πλάνα για την πλατφόρμα. Θέλουμε να δημιουργούσουμε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία για όλα τα αθλημάτα αντοχής. Αυτή την στιγμή που μιλάμε οι αθλητές μπορούν να βρουν μεσω της Racecheck τους αγώνες στους οποίους επιθυμούν να συμμετέχουν, να εγγράφονται μέσω αυτής και μετά το πέρας του αγώνα να αφήνουν την αξιολόγηση τους.

Εδώ  να σημειώσω ότι για ευνόητους λόγους μόνο αθλητές που έχουν λάβει μέρος σε συγκεκριμένο αγώνα μπορούν και να τον αξιολογήσουν. Έτσι και οι αθλητές θα γνωρίζουν ποιοι αγώνες είναι καλύτερα διοργανωμένοι αλλά και οι διοργανωτές θα ξέρουν ποιους τομείς θα πρέπει να βελτιώσουν για να καλυτερρεύσουν τον αγώνα τους.

Στόχος μας ειναι να συμπεριλάβουμε στο μέλλον πρόσθετες επιλογές όπως προπονητικά προγράμματα, οδηγίες για το πώς να οργανώσουν καλύτερα το ταξίδι τους καθώς και gamification υπηρεσίες για να εντίνουμε τον συναγωνισμό με τους υπόλοιπους χρήστες της πλατφόρμας.

Όλα αυτά φυσικά ειναί δωρεάν για τους αθλητές/χρήστες της πλατφμόρμας.

Πόσους χρήστες και αγώνες φιλοξενεί η Racecheck αυτη τη στιγμή;

Έχουμε 20.000 αθλητές, 1.000 διοργανωτές, 6.000 αγώνες για τα πιο δημοφιλή αθλήματα όπως μαραθώνιοι, ημιμαραθώνιοι, τρίαθλο, δίαθλο, ποδηλασία, κολύμβηση σε ανοιχτό νερό, Obstacle Course Racing, Aquathlon, SwimRun. Αγώνες για τους οποίους υπάρχουν πάνω απο 20.000 κριτικές.

Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα της Racecheck;

Είμαστε μια μικρή ομάδα οκτώ ατόμων, με το IT κομμάτι της εταιρίας να έχει σαν βάση τη Θεσσαλονίκη ενω η υπόλοιπη ομάδα βρίσκεται έδω στο Λονδίνο.

Σκοπεύομε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση της χρηματοδότησής μας αυτό το καλοκαίρι και μαζί με αυτό αναμένουμε να αυξήσουμε τόσο τα μέλη της ομάδος μας αλλά και να μπούμε σε νέες αγορές με έμφαση σε αυτή της Αμερικής.

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για τα Racecheck awards;

Έχουμε εισάγει ένα Race rewards system, σύμφωνα με το οποίο τα καλύτερα rated events παίρνουν και το ανάλογο badge και ένα certificate of excellence από την Racecheck. Στην ουσία οι ίδιοι οι αθλητές είναι αυτοι που δίνουν τα βραβεία μέσω των κριτικών τους.

Racecheck φαντάζει ως μια winwin κατάσταση τόσο για τους αθλητές όσο και για τους διοργανωτές. Τα συγχαρητήρια μου για την προσπάθεια και σας εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον.

Ευχαριστούμε! 


** Η featured εικόνα είναι από το epixeiro.gr

About Dimitris Christodoulou

Marketing Analytics Manager at IRONMAN and Founder of Sportman.gr

Check Also

Συνέδριο Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.: Επιχειρηματικότητα στον Αθλητισμό

Η στελέχωση των αθλητικών εταιριών με εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα στην διοίκηση αυτών στελέχη, είναι ένα από τα προβλήματα …