fbpx

Ποιος θα ανακατασκευάσει το Santiago Bernabéu;

Ο Florentino Pérez σκοπεύει να αναμορφώσει το Santiago Bernabéu καθώς η Real Madrid FC ανακοίνωσε την διεξαγωγή κλειστού διεθνή διαγωνισμού στον οποίο έξι μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία διεκδικούν το έργο. Η ανακατασκευή του Santiago Bernabéu αναμένεται να καταστήσει την έδρα της Real Madrid FC ως ένα αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης και ως ένα από τα καλύτερα αθλητικά στάδια του κόσμου.

Πρώτη φάση ανακατασκευής του Santiago Bernabéu

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανακατασκευή του σταδίου αποτελεί την δεύτερη φάση του σχεδίου του Florentino Pérez καθώς όταν ελέγχθηκε πρόεδρος της Real Madrid FC για πρώτη φορά, προέβη στην ποιοτική βελτίωση του  Santiago Bernabéu με στόχο την μεγιστοποίηση των εσόδων της ομάδας.

Η πρώτη φάση του σχεδίου απαιτούσε την επένδυση 127 εκατ. € για την πενταετία 2001-2006 και περιλάμβανε την προσθήκη μιας επέκτασης στην ανατολική πλευρά του σταδίου, την προσθήκη μιας νέας πρόσοψης στην πλευρά του γηπέδου προς την οδό Father Damien, νέες σουίτες και περιοχές VIP, μια νέα αίθουσα τύπου (στην ανατολική πλευρά), ένα νέο σύστημα ήχου, την ολοκλήρωση της θέρμανσης στις κερκίδες, πανοραμικούς ανελκυστήρες, νέα εστιατόρια, κυλιόμενες σκάλες καθώς και την υλοποίηση του κτιρίου στην οδό Father Damien.  Μετά τη ανακατασκευή της ανατολική πλευρά, η χωρητικότητα του σταδίου έφτασε τις 80.354. Η τελευταία αλλαγή στην χωρητικότητα του σταδίου, ήταν η αύξηση κατά πέντε χιλιάδων θέσεων περίπου (85.454), που πραγματοποιήθηκε το 2011. Η  UEFA επιθεώρησε το Santiago Bernabéu στις 27 Οκτωβρίου 2007, δίνοντας την τελική της έγκριση στην Real Madrid FC και το δικαίωμα  να χρησιμοποιεί τον όρο “elite stadium” (ο όρος “elite stadium” έχει πλέον μετονομαστεί σε “κατηγορία 4” ) για το Santiago Bernabéu.

Δεύτερη φάση ανακατασκευής του Santiago Bernabéu

Για την Real Madrid FC η ανακατασκευή και κατά συνέπεια η βελτίωση της ιστορικής της έδρας, αποτελεί θέμα μείζονα σημασίας γι αυτό και ο Florentino Pérez συνεχίζει το σχέδιο που ξεκίνησε το 2001 έχοντας τους ίδιους στόχους με τότε. Έτσι η επιλογή των αρχιτεκτονικών γραφείων που θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον κλειστό διαγωνισμό έγινε με αυστηρά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι κυρίως τεχνικά και αφορούν την καταλληλότητα, την εμπειρία αλλά και την ικανότητα των γραφείων στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και έργων υποδομής.

Περισσότερες πληροφορίες για το Santiago Bernabéu μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της ομάδας.

Τα υποψήφια αρχιτεκτονικά γραφεία

 

Herzog & De Mauron

Η εταιρεία Herzog & De Mauron έχει βαρύ βιογραφικό, αφού έχει κατασκευάσει τη “Φωλιά του Πουλιού” στο Πεκίνο, την Alianz Arena του Μονάχου και το στάδιο St. Jacob Park στην Βασιλεία.

Lamela

Έχει αναλάβει στο παρελθόν την ανακατασκευή του Santiago Bernabéu, την κατασκευή του προπονητικού κέντρου της Real Madrid FC στο Valdebebas, το γήπεδο της Cracovia και του χώρου αφίξεων-αναχωρήσεων (Terminal 4) του αεροδρομίου Barajas της Μαδρίτης.

Norman Foster

Ο Βρετανός Norman Foster είναι ο εμπνευστής του νέου Wembley, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο “Πρίγκιπας της Αστούριας”.

Populous

Η Populous είναι γνωστή από την εμπλοκή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και έχει να επιδείξει δουλειές σε γήπεδα σε ολόκληρο τον κόσμο όπως το Soccer City, την Aviva Arena, το Emirates Stadium και πολλά άλλα. Αναλυτικότερα εδώ.

Rafael de La Hoz

Το γραφείο του Rafael de La Hoz έχει αναλάβει μεγάλα έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως το δικαστικό μέγαρο της Μαδρίτης, το Pentax της Μαδρίτης κ.α.

Rafael Moneo

Ο Rafael Moneo έχει ολοκληρώσει την επέκταση του σιδηροδρομικού σταθμού Atocha στη Μαδρίτη, την ανακαίνιση του μουσείου Prado και έχει τιμηθεί με το βραβείο “Πρίγκιπας της Αστούριας”.

Σχόλια

Για όλες τις ομάδες του κόσμου, το γήπεδο αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί κύριο μέρος της ευρύτερής τους στρατηγικής. Ένα σύγχρονο, καλοσχεδιασμένο γήπεδο το οποίο διαχειρίζεται σωστά από την διοίκηση της εκάστοτε ομάδας δύναται να αποφέρει σε αυτήν εκτός από χρήματα και την πολυπόθητη added value στο brand name της ομάδας. Η ενίσχυση του band name θα αποφέρει με την σειρά του νέα έσοδα, νέες συνεργασίες και θα αλλάξει την εικόνα της ομάδας στο ευρύ κοινό. Είναι σαφές ότι τα παραπάνω αποτελούν μέρος μιας κυκλικής αλληλένδετης και αλληλοεξαρτώμενης διεργασίας στην οποία το γήπεδο παίζει κυρίαρχο ρόλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου σκοπεύουν να ανακατασκευάσουν ή να μετακομίσουν σε νέα, μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα γήπεδα κάτι που θα τους επιτρέψει να μείνουν ανταγωνιστικές για τις επόμενες δεκαετίες.

About Dimitris Christodoulou

Marketing Analytics Manager at IRONMAN and Founder of Sportman.gr

Check Also

Racecheck; Ένα Ελληνικό startup για την αξιολογήση αθλημάτων αντοχής

Τον περασμένο μήνα είχα την χαρά να συναντήσω τον Αλέξανδρο Τάντη, CEO και co-founder της Racecheck στα γραφεία τους στο Λονδίνο. Μαζί …